luni, 28 mai 2012

Cum să montezi o ușă de interior

   Vreți să montați o ușă de interior, dar nu știți pașii necesari? Indicat ar fi instalarea ușei după ce ați terminat cu toate lucrările la zidurile și pardoselile din casă.
   De asemenea, este important să se știe cu exactitate care este dimensiunea golului din zid. Este obligatoriu ca acesta să fie la un unghi de 90° atât în plan vertical cât și în plan orizontal. Este recomandabil ca ușile de interior să se monteze în încăperi unde sunt minimum 10°C și unde umiditateanu depășeste 65%.


Depozitarea ușilor de interior

  Ușile de interior trebuiesc depozitate în spații acoperite și uscate, în ambalajul de fabrică, pentru a nu se zgâria. De asemenea trebuie avut grijă la locul de depozitare astfel încât aceasta să fie ferită de ger, căldură în exces și apă. Este recomandat ca depozitarea să  se facă pe orizontală sau verticală (înclinație de maxim 20%), pentru a se preveni încovoierea acesteia și să aibe grijă sa nu alunece, pentru a preveni deterioararea ușii.
     
Curățarea suprafeței golului

   După demontarea ușii vechi, este necesară curățarea suprafeței golului, astfel înlăturându-se orice impuritate. După curățare se trece la fixarea ușii cu ajutorul unor pene și a unui boloboc. Între marginea golului și tocul ușii trebuie să existe o distanță egală. Recomandabil este ca tocul ușii să fie cu circa 1-1,5 cm deasupra pardoselii.
   Între părțile verticale ale tocului, pe mijlocul înălțimii și în partea inferioară se montează un distanțier de lemn. După fixarea tocului se verifică poziția tocului ( verticalitatea, orizontalitatea și alinierea față de perete). Pentru a proteja tocul ușii se acoperă cu hărtie autoadezivă.
   Se umezește rostul dintre toc si golul ușii, apoi (după circa 2-3 minute) se aplică spuma poliuretanică, de jos în sus. Când spuma s-a întărit se poate trece la fixarea mecanică a ușii și la finiarea golului.

   Reglarea balamalelor - Înainte de a se monta ușa de interior, trebuiesc reglate foarte bine, balamalele iar apoi se verifică ca între ușă și canturile tocului să existe aceeași distanță pe toată circumferința (este indicată deschiderea și închiderea repetată a ușii).
   În cazul în care partea de jos a ușii atinge pardoseala, este indicat să se intercaleze șaibe de oțel sub părțile superioare ale balamalelor. Astfel cantul ușii va fi ridicat astfel în poziția dorită.

   RECOMANDĂRI - pentru o bună întreținere
  • dacă ați montat ușă nouă, este indicat o aerisire mai regulată, astfel mecanismele de deschidere nu vor fi afectate de aburul de la gătit, de exemplu.
  • partea din lemn a ușii se poate curăța cu produse speciale pentru întreținere mobilei sau cu ajutorul unei cârpe ușor umezite. ATENȚIE nu este indicat utilizarea apei în exces, deoarece parțile din lemn ale ușii se pot deforma sau umfla.
  • nici pe porţiunile din metal ale uşii nu este indicat să se folosească apă deoarece pot rămâne pete inestetice sau, şi mai rău, dacă nu sunt de o calitate foarte bună, pot rugini. Există în comerţ produse speciale pentru curăţarea metalului.
  • pentru uşile de interior nu sunt recomandaţi detergenţii care conţin particule abrazive pentru că pot deteriora uşa.
  • la tocurile din lemn sau materiale lemnoase, în încăperi unde pardoselile sunt spălate cu apă, partea inferioară a uşii (baza) trebuie protejată înainte de montaj cu silicon. De asemenea, după montaj, trebuie etanşată obligatoriu, cu ajutorul siliconului, îmbinarea dintre toc, pardoseală şi perete.
  • la vopsirea unei uşi de interior trebuie avut grijă ca părţile metalice să nu fie atinse.
  • înainte de vopsire, trebuie scoasă garnitura de cauciuc cu care sunt prevăzute uşile interioare.
  • specialiştii recomandă ca, în camerele cu trafic intens, să se folosească uşi cu finisaje şi accesorii corespunzătoare destinaţiei.

2 comentarii:

  1. Foarte utile informatiile, multumim!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă bucur că v-am putut ajuta să reyolvaţi o problemă, şi mulţumesc pentru faptul că citiţi blogul.

    RăspundețiȘtergere