luni, 21 mai 2012

Cum să vă alegeți parchetul

   Sunt o mulțime de motive pentru care să iubiți parchetul, nu numai datorită faptului că lemnul este unic prin noblețea lui, dar și datoria caracteristicilor cum ar fi rafinamentul, căldura specifică la atingere și întreținere ușoară.
   Un parchet din lemn masiv va rezista mai mult de un secol și poate fi șlefuit o dată la câțiva ani. Lemnul este un material natural care dă viață casei. Orice investiție într-un material de bună calitate. cum ar fi esențele exotice, mărește valoare casei, lucru care ar trebui avut în vedere. Deoarece pardoseala are o caracteristică importantă pentru aspectul general al unei încăperi, modelul pe care îl veți alege va defini spațiul întregii locuințe. Și deoarece reprezintă o investiție pe termen lung, nu este o idee rea să solicitați sprijinul unui designer.

   Veste bună este că avem de unde alege. Variantele de azi inclund nu numai vechile tipuri de lemn masiv (fag sau stejar), dar și modelele recent apărute pe piața românească realizate din esențe exotice sau din specii regionale, al căror atu este rezistența îndelungată la umiditate. Opțiunile mai includ și produse din lemn prelucrat industrial (parchetul stratificat si cel laminat) care pot căpăta forme din cele mai atrăgătoare prin originalitatea și complexitatea lor. Chiar si parchetul laminat (care este realizat din deșeuri și rumeguș) vă poate satisface dorința de a avea o pardoseală cu un aspect deosebit la un cost mult mai mic.
   Toate au avantajele și dezavantajele lor și nu puține similarități.

   Parchetul din lemn masiv - este 100% realizat din lemn masiv, într-o singură esență.
   Frumusețea, dar și longevitatea lemnului masiv sunt avantaje incontestabile care presupun costuri mari și lucrări specifice de montare, care trebuie executate neaparat de către specialiști.
   În mare parte, calitățile parchetului se datorează esenței lemnoase din care este realizat. În general, lemnul este durabil în timp, parchetul necesitând ocazional o rașchetare și aplicarea unui strat de finisaj pentru împrospătarea aspectului. Podelele din lemn nu rețin praful și mucegaiul, astfel încât sunt ușor de curățat. Dar poate cele mai importante calități ale parchetului din lemn sunt frumusețea și căldura naturală a esenței. O grosime a lemnului de numai 3 cm are aceeași valoare izolatoare ca a unei suprafețe de beton de 40 cm grosime. 
   Parchetul din lemn masiv este în general rezistent în timp, constituind o variantă de acoperire de lungă durată. La capitolul dezavantaje, spre deosebire de celelalte tipuri de parchet, cel din lemn masiv „lucrează în timp”, stabilitatea lui dimensională depinzând de  umiditatea lemnului.
   Dintre esențele dure de parchet cele mai obișnuite sunt stejarul, fagul, arțarul sau mesteacănul. Esențele moi de lemn sunt cele de pin și brad, iar dintre esențele exotice, tot mei des întâlnite sunt bambusul, merbau sau wenge.  

   Parchetul laminat -  este format dintr-un strat de suprafata de melamină decorativă, aceasta asigurând de fapt modelul parchetului, un strat de suport din MDF sau HDF și un strat inferior de melamină pentru echilibrare și stabilizare.
   Parchetul laminat reprezintă o alternativă bună și modernă la parchetul din lemn masiv. Este ieftin datorită faptului că e realizat din conglomerate lemnoase (rumeguș) și mai usor de instalat datorită prefinisării. În plus, pentru că este alcătuit din mai multe straturi, nu apar problemele specifice de stabilitate dimensională, existente în cazul parchetului din lemn masiv. 
   Tot ca un avantaj, spre deosebire de acesta din urmă, parchetul laminat nu se rașchetează și nu se refinisează. De asemenea, el permite instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală. Parchetul laminat este recomandat mai ales familiilor cu copii mici, animale de companie sau celor care obișnuiesc să primească des musafiri sau să organizeze petreceri în propriul apartament. 
   La capitolul dezavantaje, se poate menționa o calitate mai scăzuta a izolării - termice și fonice - și faptul că are o suprafață mată care, în timp, se va accentua mai ales în zonele de trafic intens.
   De asemenea parchetul laminat permite instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală.

   ALTENATIVA - o combinație între avantajele celor două de mai sus ar fi :

   Parchetul stratificat - printre avantajele de care beneficiază se numără faptul că este foarte bine uscat, iar dispunerea perpendiculară a straturilor nu-i permit să lucreze în timp. După ani de folosire, stratul de uzură poate fi șlefuit. Are un aspect elegant, asemănător celui din lemn masiv, putând fi lăcuit după preferințe.   De regulă, parchetul stratificat se achiziționează direct lăcuit, dar suportă ulterior încă o lăcuire, dacă se dorește. Este mai rezistent la umiditate decât parchetul din lemn masiv și la fel de rezistent la zgârieturi ca acesta. Se pretează pentru încăperi elegante (camere de zi, dormitoare) atât la bloc, cât și la case.



Acest articol a fost preluat de pe www.misiuneacasa.ro si www.museimobiliare.ro

Un comentariu:

  1. http://www.fabrica-parchet-masiv.ro/parchet-salcam.html

    - Cea mai durabila esenta de lemn europeana este Salcâmul si reprezintă principala specie forestieră meliferă din România. Lemnul de salcâm este utilizat pentru diverse lucrări amplasate în aer liber, stâlpi de gard, lemn de mină, traverse de cale ferată, doage de butoaie, cozi de unelte, cherestea, în industria navală etc. Desi putin cunoscute astazi, proprietatile extraordinare ale salcamului erau bine cunoscute de inaintasii nostrii. Salcamul este cea mai durabila esenta lemnoasa europeana (de doua ori mai dur si, la exterior, de doua ori mai rezistent decat stejarul, de pilda) si una dintre cele mai durabile si putin pretentioase(la prelucrare) esente din lume. Conform normei DIN - Deutsches Institut fur Normung (Detalii pe : www.din.de) pentru esenţe lemnoase, salcamul apartine clasei de Rezistenţă 1 - "foarte rezistent". Datorita duritatii acestuia, prelucrarea lemnului de salcam necesită o pricepere deosebită. Lemnul de salcam este foarte dur, in special după uscare, si toate lucrarile noastre tin cont cu strictete de proprietatile lemnului, folosind cu strictete atat metode traditionale in prelucrarea acestuia cat si metode moderne pentru uscarea si pregatirea materiei prime in cele mai bune conditii. Foarte rezistent, parchetul de salcam este un produs special recomandat pentru zone de trafic intens, cum ar fi baruri, restaurante, sali de sport, insa in functie de imaginea pe care vreti sa o obtineti, se poate monta si in caminul dumneavoastra.

    Satisfactia clientului este câştigul nostru cel mai valoros !

    RăspundețiȘtergere